Cadeska

Waar komen de lekkerste koffiebonen vandaan?

Geplaatst op

Koffiebonen hebben een tropisch klimaat nodig om te kunnen groeien. Logisch dus dat koffie eigenlijk alleen uit tropische landen komt. Je hoort vaak landen als: Costa Rica, Colombia, en Java. Maar wat mensen veelal niet weten is dat de oorsprong van het koffie drinken uit Ethiopië komt. Tegenwoordig beginnen ontzettend veel mensen hun dag met een kop koffie en komen ze de dag niet door zonder een paar lekkere kopjes van deze unieke boon. Er heerst een ware “strijd” tussen koffiehuizen en horecagelegenheden wie de lekkerste koffie zet. Horeca koffiebonen zijn allemaal zeer “ambachtelijk” maar vergeet niet dat je tegenwoordig met een Senseo of Nespresso machine ook super lekkere koffies kan zetten. Het heeft allemaal met het type koffieboon te maken.

Costa Rica

Misschien niet gelijk het eerste land wat er in je hoofd zou opkomen maar koffie uit Costa Rica wordt de laatste jaren steeds populairder. Costa Rica heeft een vrij unieke locatie met veel regen en ook veel zon. De grond is de ene helft van het jaar zeer voedzaam waardoor de koffiebonen goed kunnen groeien. Er wordt weleens gezegd dat koffie dat uit Latijns-Amerikaanse landen komt, wijnachtige fruittonen kennen. Hierdoor is de koffie wat minder bitter en heeft het een heerlijke afdronk. 

Brazilië

De grootste koffieproducent ter wereld is Brazilië. Met een rede; hier groeien namelijk zowel de Arabica als Robusta bonen in overvloed. Koffie uit Brazilië heeft vaak wat meer chocola- en karamel tonen. Ook deze koffieboon is dus iets zoeter van smaak.

Indonesië 

Koffiebonen uit Indonesië hebben voornamelijk een aardse en pittige smaak. Indonesiërs houden wel van pittig en daarom worden deze koffiebonen ook een stuk langer gerookt dan in bijvoorbeeld Costa Rica. Door dit langere brandproces zit er iets minder cafeïne in de koffieboon. In Indonesië kun je ook een van de duurste koffiesoorten van de wereld vinden. Kopi Loewak is geen speciale koffieboon maar wordt wel opgehemeld als de lekkerste koffie die er bestaat. Wanneer je er achterkomt wat Kopi Loewak is, zal je zin in koffie misschien vergaan. Een Loewak is namelijk een civetkatachtige die rauwe koffiebessen eet. Vervolgens wordt de vrucht van de bes verteerd maar worden de pitten uitgepoept. De uitgepoepte pitten worden van hun schil ontdaan en worden geroosterd. Deze koffiebonen hebben dus een extra proces doorstaan waardoor ze een zeer aparte smaak krijgen. De koffie is wat zoeter en is elke keer weer anders omdat de Loewak verschillende bessen eet en elke individuele Loewak een verschillend effect heeft op de smaak.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt tal van interessante ideeën voor culinaire belevenissen, recepten en feestjes op deze inspirerende site.

Contactgegevens

Via info @ cadeska.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden