Cadeska

Een aansteker of Zippo gebruiken voor de BBQ?

Geplaatst op

De barbecue aansteken is voor velen een ritueel dat de start van een gezellige avond inluidt. Terwijl sommigen kiezen voor lucifers of speciale aanmaakblokjes, zijn er ook mensen die zweren bij het gebruik van een aansteker of een Zippo. Maar is dit een verstandige keuze? In dit artikel duiken we dieper in de voors en tegens van het gebruik van een aansteker of Zippo voor de BBQ.

 

Wat is een Zippo?

Een Zippo is een merk van herbruikbare metalen aanstekers die al sinds 1933 worden geproduceerd. Deze aanstekers zijn beroemd om hun windbestendigheid, duurzame ontwerp en de karakteristieke ‘klik’ die ze maken bij het openen en sluiten. Ze gebruiken een lont en vloeibare aanstekerbenzine, wat hen onderscheidt van de wegwerpaanstekers die meestal butaangas gebruiken.

 

Voordelen van een Zippo voor de BBQ

 1. Windbestendig: Een van de grootste voordelen van Zippo aanstekers is dat ze goed bestand zijn tegen wind. Dit is vooral handig als je buiten probeert je BBQ aan te steken en er een briesje staat. Een gewone aansteker kan hierdoor snel uitgaan, maar een Zippo blijft vaak branden.
 2. Duurzaamheid: Zippo-aanstekers zijn herbruikbaar en gemaakt van stevige materialen. Dit betekent dat je er jarenlang plezier van kunt hebben, in tegenstelling tot wegwerpaanstekers die snel op raken en vervangen moeten worden.
 3. Betrouwbaarheid: Een Zippo is ontworpen om consistent te presteren, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Dit maakt ze een betrouwbare keuze voor het aansteken van je BBQ.

 

Nadelen van een Zippo voor de BBQ

 1. Aanstekerbenzine: Zippo-aanstekers gebruiken speciale aanstekerbenzine die een sterke geur kan hebben. Dit kan de smaak van je voedsel beïnvloeden als je niet voorzichtig bent. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de benzine goed verbrand is voordat je je eten gaat bereiden.
 2. Onderhoud: Een Zippo vereist regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van de lont en het bijvullen van de benzine. Dit kan een nadeel zijn als je liever iets gebruikt dat weinig onderhoud vergt.
 3. Veiligheid: Hoewel Zippo-aanstekers ontworpen zijn om veilig te zijn, is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met open vuur en brandbare vloeistoffen, vooral in de buurt van een BBQ.

 

Gewone aanstekers

Gewone aanstekers, zoals wegwerpaanstekers die butaangas gebruiken, zijn ook een populaire keuze voor het aansteken van de BBQ. Hier zijn enkele overwegingen:

Voordelen van gewone aanstekers

 1. Gebruiksgemak: Wegwerpaanstekers zijn eenvoudig in gebruik. Je hoeft geen lont te vervangen of benzine bij te vullen; het is een kwestie van een knop indrukken en je hebt vuur.
 2. Beschikbaarheid: Deze aanstekers zijn overal verkrijgbaar en goedkoop. Als je er een verliest of als het gas op is, kun je snel een nieuwe kopen.
 3. Schoon: Aansteken met butaangas is doorgaans schoner en ruikt minder sterk dan aanstekerbenzine, wat een voordeel kan zijn als je je zorgen maakt over de smaak van je voedsel.

 

Nadelen van gewone aanstekers

 1. Windgevoelig: Een groot nadeel is dat deze aanstekers vaak niet goed werken bij wind. Dit kan frustrerend zijn als je buiten probeert te BBQ-en.
 2. Milieu-impact: Wegwerpaanstekers zijn niet milieuvriendelijk. Ze belanden vaak op de vuilnisbelt en dragen bij aan plastic afval.
 3. Levensduur: Ze gaan niet lang mee. Als je regelmatig BBQ-t, zul je merken dat je vaak nieuwe aanstekers moet kopen.

 

Conclusie

Het gebruik van een aansteker of Zippo voor de BBQ heeft zowel voor- als nadelen. Als je waarde hecht aan duurzaamheid, betrouwbaarheid en windbestendigheid, is een Zippo een goede keuze, mits je bereid bent het nodige onderhoud te doen en voorzichtig bent met de aanstekerbenzine. Voor een meer gebruiksvriendelijke, goedkope en gemakkelijk verkrijgbare optie, is een gewone aansteker met butaangas wellicht beter, hoewel je dan moet omgaan met windgevoeligheid en milieuoverwegingen.

Ongeacht je keuze, veiligheid moet altijd voorop staan. Zorg ervoor dat je BBQ in een veilige omgeving staat, vermijd het gebruik van aanstekers in de buurt van brandbare materialen en laat de aansteker altijd volledig doven voordat je hem opbergt. Met deze tips kun je volop genieten van je BBQ-avonden!

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt tal van interessante ideeën voor culinaire belevenissen, recepten en feestjes op deze inspirerende site.

Contactgegevens

Via info @ cadeska.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden